Prva
Univerzitetni inkubator
Ponudba storitev
Člani
Start:up Maribor
Start:up Slovenija
Dogodki in novice
Politika zasebnosti

Ko prevzamejo algoritmi

11.01.18 | 09:00


Marsikatero majhno in srednje podjetje ima napačno razumevanje kaj je bistvo digitalne transformacije. Največja napaka je, ko podjetja z obstoječim produktom zgolj preidejo na elektronsko poslovanje ali pa samo digitalizirajo določene uporabniške izkušnje. Vendar je digitalna transformacija mnogo več. Gre za konstantno razmišljanje in ponovno vzpostavljanje samega poslovanja. 

 
V podonavski regiji poznamo veliko dobrih primerov majhnih in srednjih podjetij, ki so uspešno prešla skozi digitalno transformacijo. Eno izmed teh je podjetje ustanovljeno leta 1966, ki je popolnoma prenovilo celotno poslovanje in sedaj služi 10 milijonov € na leto. Še eno podjetje, ki se je uspešno digitalno transformiralo, je podjetje iz kreativne industrije in je šlo skozi velike spremembe v svojem poslovanju. Takšni primeri nam ponujajo edinstveno priložnost, da v praksi spoznamo podjetja, ki so uspešno prehodila to pot.
 
V tem članku bomo predstavili novo podjetje, ki ima 20 zaposlenih in 1,3 milijona € letnih prihodkov. Ustanovljeno je bilo leta 1994 in deluje na področju kreativne industrije.


Poslovni model iz leta 1994

Vse skupaj se je začelo, ko sta se ustanovitelja samozaposlila na področju medijskih komunikacij. Podjetje je poslovalo z zelo omejenimi sredstvi in omejeno ponudbo produktov. Vendar so kmalu razvili veliko inovacijo. Ugotovili so potrebo trga po spremljanju medijskih objav in medijskih analiz za podjetja. Zato so klientom ponudili storitev, kjer so jim postregli z vsemi medijskimi objavami v zvezi z njihovim podjetjem in o tem ustvarili poročilo. 

Na začetku je proces potekal ročno, kjer so izrezovali članke iz časopisov in revij. Prav tako so na kasete in razne nosilce zvoka snemali radijske in televizijske objave. Edini stroj, ki so ga takrat uporabljali je bil fotokopirni stroj iz bližnje poslovalnice. Press clippinge so klientom pošiljali po pošti.


Ko prevzamejo algoritmi

Vso to ročno delo in iskanje medijskih objav je v popolnosti prevzela posebna programska oprema, ki so jo razvili skupaj z zunanjimi partnerji, ki so se osredotočali zgolj na razvoj programske opreme. Ta »software« išče članke, radijske objave, video posnetke, objave na socialnih omrežjih in vse ostalo kar je povezano z imenom naročnika oz. klienta. Vse skupaj dosledno arhivira in ustvarja poročilo.
 
Zaposleni se sedaj osredotočajo predvsem na urejanje vsebine, ki jo je zbrala programska oprema in da je le-ta za naročnike relevantna in uporabna. Klientom nato posredujejo izsledke v obliki .pdf dokumentov. Naročniki lahko 24 ur na dan spremljajo vse medijske objave s pomočjo spletne storitve in mobilne aplikacije. Da bi bilo njihovo poslovanje trajnostno, se poslužujejo poslovnega modela na podlagi naročnin. Trenutno imajo 4.000 naročnikov iz 36 različnih držav.


Od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor

Ideja za digitalno transformacijo je prišla iz vodstva podjetja, v sam proces pa so bili vključeni zaposleni na vseh ravneh. Z vključitvijo vseh zaposlenih je vodstvo dobilo takojšen odziv. To je bilo vodstvu v veliko pomoč, saj so takoj vedeli, kje so pozitivni in kje negativni učinki. 
 
Proces digitalne transformacije se je začel z identifikacijo problemov s strani vseh zaposlenih. Te probleme so nato delili z razvijalci. Sledilo je testno obdobje uporabe nove programske opreme, kjer se je podjetje sproti odločalo za spremembe in popravke. Po zaključnih drobnih popravkih je sledila popolna uporaba nove programske opreme. 
 
Ta programska oprema je del digitalne strategije podjetja. Podjetje nenehno išče možnosti za nadgradnjo ter še večjo digitalizacijo poslovnega modela.


Izzivi v procesu transformacije

Digitalna transformacija predstavlja velike spremembe v poslovanju in posledično se podjetje znajde pred marsikaterim izzivom.
 
Ključni izzivi podjetja so bili:
  • Tehnološke omejitve na začetku procesa (prepoznavanje teksta in fotografij),
  • finance na začetku, saj so bili stroški razvoja izredno veliki,
  • pripraviti zaposlene na uvajanje sprememb.
Te izzive je podjetje uspešno prebrodilo. Sedaj je na podlagi digitalne transformacije, veliko manj ročnega dela, kar omogoča znatno večjo kakovost storitev. To prinaša dodano vrednost za odjemalce, kar jim daje večjo prednost pred konkurenti.


Kaj so se naučili?

Skozi ta proces se je podjetje naučilo ogromno zanimivih stvari, katere so lahko v pomoč ostalim majhnim in srednjim podjetjem iz različnih sektorjev:
  • Majhna in srednja podjetja morajo izvesti digitalno transformacijo korak za korakom. Svetujejo, da se je potrebno izogniti megalomanskim revolucijam oz. prenovam.
  • Če podjetje dela z zunanjimi izvajalci, mora samo postaviti jasne cilje in pričakovanja. Še več, podjetje mora ves čas aktivno sodelovati v razvoju produkta, kajti nihče ne pozna poslovanja bolje, kot oni sami.
Digitalna transformacija je nenehen proces. Podjetja morajo biti pozorna na tehnološke trende, ki so prisotni na trgu ter kako jih vključiti v svoje poslovanje. Prav tako morajo imeti vizijo in drznost ter sprejeti spremembe in jih pravilno uporabiti. Veliko majhnih in srednjih podjetij se še vedno izogiba spremembam, vendar bodo morala slej kot prej razumeti, da so spremembe edina možnost za izboljšanje poslovanja.
 
Če imate majhno ali srednje veliko podjetje in prihajate iz podonavske regije, in bi želeli o digitalni transformaciji izvedeti več, lahko informacije najdete tukaj: http://www.interreg-danube.eu


 
 
|
Oceni članek:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 / 0
 
 
 

 
Tovarna podjemov (zavod IRP), Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor | T: 02 2294 270 |  info@tovarnapodjemov.org

© 2013 IRP, Tovarna podjemov.


Politika zasebnosti | Piškotki


;